Co to jest Cold Brew? Kawa parzona na zimno.

0
co to jest cold brew

Cold Brew – a z czym to się je? A w tym wypadku pije?

Co to jest Cold Brew? Idziemy do kawiarni, a tam nieznana pozycja w menu. Jako zainteresowani, wybieramy to, a tam zaskoczenie smakowe. Cold Brew jest to inaczej kawa „parzona” na zimno. Napój dzięki technice przyrządzania ma w sobie bardzo dużą ilość kofeiny, lepsze właściwości antyoksydantowe niż zielona herbata i podobno tylko dwie kalorie, jak oczywiście nie dodamy cukru ani mleka.

Skąd nazwa? Powiem, że z Polski, od pierwszego, polskiego browaru kawowego Cold Brewery. Czyli inaczej mówiąc jest to polski wymysł na napój kawowy, choć mogłoby się wydawać inaczej. Jest to wynik współpracy browaru kawowego z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.

Jak przygotować Cold Brew?

W domowym zaciszu potrzebujemy ziaren kawy, młynek, ponieważ do wytworzenia napoju idealnie sprawdza się świeżo, grubo zmielona kawa. Z mielonej, paczkowanej kawy nie da się uzyskać odpowiedniego efektu, ponieważ jest ona zwykle drobno mielona i nie nadaje się do tej metody. Następnie taką kawę zalewamy lodowatą wodą. Na 1 litr wody potrzeba około 200g kawy. Idealnie sprawdzają się szklane naczynia, słoik, butelka, karafka. Po zalaniu (tym razem coś łatwiejszego, ponieważ może być kranówa), mieszamy wywar i zostawiamy na minimum 12 godzin. Po upływie tego czasu kawę należy przefiltrować. Używamy papierowego filtra, gazy lub pieluchy tetrowej. Po tym zabiegu napój jest gotowy do spożycia.

Co to jest Cold Brew? Jakie dodatki możemy dodać?

Do zimnej kawy możemy dodać różnego rodzaju mleka, na przykład krowie, kokosowe, migdałowe. Cukier dla zainteresowanych. Ostatnio można znaleźć również, jako baza d drinków.

Wiedząc co to jest, czy będzie Twoim wyborem przy kolejnej wizycie w kawiarni, a może ulubionym napojem domowym?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here