Co to jest gluten? Czy gluten szkodzi?

Co to jest gluten?

Co to jest gluten? Gluten free? Wielkie poruszenie na ten temat. Zapewne większość ludzi jest już zaznajomiona z tematem, jeżeli jednak nie to po tym artykule wszystko już będzie jasne. Na czym polega dieta bezglutenowa? Czy trzeba się tego obawiać? To głupia moda czy faktycznie jest to szkodliwe?

Co to jest i czym jest gluten?

A więc co to jest gluten? Gluten przede wszystkim jest to białko roślinne obecne między innymi w pszenicy, życie, jęczmieniu, a także owsie. Nie jest to wartościowy składnik odżywczy, jednakże nie szkodzi on każdemu. Jak to mówią starsi ludzi „Kiedyś nikt nie wiedział co to gluten i żyli, teraz to dopiero wymyślają”. Przynajmniej tak powiedziałaby moja babcia. Jednakże mówi się, że  od kilku dziesięcioleci stale poddawanej genetycznym modyfikacjom pszenicy, która ze zbożami spożywanymi przez naszych pradziadków na początku ubiegłego stulecia ma niewiele wspólnego, zboże to staje się szkodliwe dla zdrowia coraz szerszego grona konsumentów.

Mieszając mąkę z ziaren zawierających gluten z wodą, gluten sprawia, że ​​mieszanina ta jest znaczniej bardziej lepka. Gluten pomaga zachować sprężystość ciasta chlebowego i pozwala rosnąć podczas pieczenia.

Które produkty spożywcze zawierają w sobie gluten?

Wielu klientów nie jest świadomych w jak wielu produktach występuje gluten. Występuje głównie w produktach spożywczych, jednak znajdziemy go nawet w produktach kosmetycznych takich jak np. pasty do zębów. Zalecamy sprawdzenie etykiety na odwrocie danego produkty aby sprawdzić występowanie glutenu, bowiem wiele produktów zawiera także śladowe ilości glutenu.

Lista produktów i napojów, w których występuje gluten:

  • Chleb – wszelkiego rodzaju pieczywo bez oznakowania jako bezglutenowe,
  • Makaron,
  • Pizza,
  • Piwo,
  • Mieszanki zup,
  • Sosy i sosy sałatkowe,
  • Krakersy,
  • Wypieki – drożdżówki, ciastka, ciasta,
  • Proszek do pieczenia,
  • Kasza manna, jęczmienna oraz kuskus.

chleb bezglutenowy

Nietolerancja i uczulenie na gluten

Nietolerancja glutenu to tylko jedna z atrakcji, którą może zafundować nam ten składnik pożywienia. Możemy mieć też do czynienia z uczuleniem na gluten. Nie należy go mylić z celiakią. Są to zupełnie inne choroby. Należy przy tym zaznaczyć, że celiakia, w przeciwieństwo do alergii na gluten, nie należy do alergii pokarmowych – to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Po jej zdiagnozowaniu dieta bezglutenowa musi być stosowana do końca życia chorego; alergia pokarmowa może natomiast zupełnie ustąpić lub zmniejszyć swoje nasilenie.

Jak wykluczyć gluten z diety?

W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty wytworzone na bazie mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa i komosy ryżowej. Warto jednak pamiętać, że niektóre rodzaje mąki dostępne w powszechnej sprzedaży, mogą być zanieczyszczone glutenem, np. w skutek mielenia w tym samym młynie bądź przetwarzaniu w tym samym zakładzie zbóż bezglutenowych i glutenowych.

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie stała się w naszym kraju bardzo popularna, dlatego internet kipi od ciekawych przepisów na różne dania bez glutenu ( gluten free ).

5/5 - (głosów: 1)

Bartosz

Twórca i administrator portalu Ktosiek.pl. Zapalony webmaster z licznymi stronami na swoim koncie. Jego życie dzielą dwie pasje, tworzenie stron, SEO, marketing oraz siłownia i street workout. W wolnych chwilach entuzjasta seriali o gangsterach i ekstremalnych wycieczek rowerowych. Człowiek, który swoją wiedzę i szybkość jej przyjmowana przekłada na treści na portalu. Pełen zaangażowania i realizmu z bezpieczną dawką marzyciela.

Więcej z kategorii:

Masz pytania?


Masz jakieś pytania odnoszące się do przygotowanego poradnika? Masz problem? Potrzebujesz naszej pomocy lub wskazówki? Skorzystaj z dostępnych z opcji kontaktu z naszą redakcją: napisz do nas w komentarzu, korzystając z formularza poniżej, gdzie możesz uzyskać pomoc od innych użytkowników lub jednego z naszych redaktorów, lub wyślij do nas wiadomość!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.