Gdzie występuje witamina B? Rodzaje witaminy B i występowanie w żywności

0
gdzie występuje witamina B

Ogranizm ludzki potrzebuje wielu witamin do prawidłowego działania wszystkich procesów w organizmie. Witaminy naturalnie występujące w żywności potrzebne są w bardzo małych ilościach dla różnych funkcji ciała, takich jak produkcja energii czy krwinek czerwonych. Nasz organizm potrzebuje 13 niezbędnych witamin, z czego aż osiem stanowią witaminy z grupy B. Jednak, gdzie występuje witamina B?

Witaminy te pomagają organizmowi w wykorzystaniu energii ze składników odżywczych takich jak białko, węglowodany i tłuszcze. Pozostałe odgrywają niezbędne funkcje w rozmnażaniu komórek, tworząc nowe DNA.

 Rodzaje witaminy B:

  • 1 (tiaminy)
  • 2 ( ryboflawina )
  • 3 ( niacyna )
  • 5 ( kwas pantotenowy )
  • 6 ( pirydoksyna )
  • 7 ( biotyna )
  • 9 ( kwas foliowy )
  • 12 (kobalamina)

Gdzie występuje witamina B w żywności? W jakich produktach znajdziemy witaminy z grupy B (B12) ? Źródła witaminy B:

Witamina B w dużej ilości występuje naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego: wołowina, małże, indyk, ostrygi, kurczaki, pstrągi, łosoś, jaja i produkty mleczne.  Dobrymi źródłami występowania witaminy B12 są wątroba, mięso, mleko, sery i jaja, prawie wszystko pochodzenia zwierzęcego.

 

Co powoduje niedobór witaminy B?

Niedobór witamin z grupy B jest najczęściej spotykany u osób starszych oraz wegan, których dieta w dużej mierze składa się z roślinnych produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa, fasola czy soja.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy B (B12) to zmęczenie, brak apetytu, utrata masy ciała, palpitacje serca, duszność, pogorszenie wzroku, blada skóra, gładki język i problemy psychiczne, takie jak depresja a także problemy z pamięcią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here