Jak usunąć konto na Facebooku?

0

Facebook to zdecydowanie najpopularniejszy portal społecznościowy na świecie, każdego dnia kilkaset milionów użytkowników loguje się na swój profil za pomocą komputera czy telefonu. Trzeba przyznać, że Facebook jest świetnym narzędziem do utrzymywania relacji z przyjaciółmi czy rodziną. Jednak posiada także kilka istotnych wad, bombarduje nas częstymi aktualizacji, powiadomieniami czy reklamami może to po pewnych czasie stać irytujące. Jak usunąć konto na Facebooku?

Jeżeli stwierdzisz, że masz dosyć ciągłego przesiadywania na Facebooku, istnieją dwie opcje aby usunąć swoje konto.  Pierwszym sposobem jest tymczasowa dezaktywacja profilu, zniknie z sieci społecznościowej, znajomi nie będą mogli Cię odszukać, jednak jeśli będziesz chciał wrócić to Twoje dane będą zapisane na serwerach Facebooka. Drugim sposobem jest trwałe usunięcie konta bez możliwości przywrócenia swojego profilu.

 

Jak dezaktywować konto na Facebooku?

Jeżeli chcesz zdecydujesz się na dezaktywacje swojego konta profilowego na Facebooku, będziesz miał możliwość powrotu, przywrócenia go kiedy tylko zechcesz.

  1. Kliknij strzałkę w dół w prawym górnym rogu na dowolnej stronie Facebooka
  2. Z lisy wybierz opcje „Ustawienia
  3. Po przejściu do sekcji Ogólne ustawienia konta – wybieramy Zarządzaj kontem – klikamy Edytuj
  4. Wybierz „Dezaktywuj konto„, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami, aby potwierdzić dezaktywacje.
jak dezaktywować konto na facebooku
Dezaktywacja konta na Facebooku
dezaktywuj konto
Klikamy dezaktywuj konto

 

Po dezaktywacji konta, Twój profil nie będzie widoczny dla innych użytkowników na Facebooku, jednak Twoje imię i nazwisko może być widoczne na listach znajomych i w wysłanych wiadomościach.

W każdym momencie masz możliwość przywrócić profil na Facebooku, aktywując swoje konto, logując się za pomocą adresu e-mail i hasła. Profil zostanie automatycznie przywrócony z wszystkimi zdjęciami, statusami czy znajomymi.

 

Jak usunąć konto na Facebooku?

Jeżeli jesteś w 100% pewny, że konto na Facebooku nie będzie już Ci w przyszłości potrzebne, może zostać trwale usunięte. Pamiętaj, że w tym momencie nie będziesz mial możliwości ponownego aktywowania profilu jak to ma miejsce podczas dezaktywacji konta. Zastanów się nad swoją decyzją, być może lepszym rozwiązaniem będzie tymczasowe wyłączenie profilu.

Przed usunięciem swojego konta na Facebooku, warto pobrać kopie swoich danych. Jak to zrobić?

  1. Kliknij strzałkę w dół w prawym górnym rogu dowolnej strony na Facebooku
  2. Z rozwijanego menu wybierz  „Ustawienia
  3. Na samym dole widnieje opcja „Pobierz kopię swoich danych z Facebooka„.

Następnie przejdź na stronę https://www.facebook.com/help/delete_account , kliknij „Usuń moje konto”, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami, aby potwierdzić usunięcie profilu.

usuń konto na facebooku
Jak usunąć konto na facebooku?

Facebook po otrzymaniu zgłoszenia z prośbą o usunięciu konta, usunie wszystkie opublikowane przez Ciebie informacje, począwszy od zdjęci, statusów lub dodatkowych informacji, które przechowuje na swoim serwerze. Wyszukanie Twojego profilu przez inne osoby będzie w tym przypadku niemożliwe a wszystkie dane będą niedostępne.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here