
Powszechnie wiadomo, że witamina C odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zarówno jej niedobór jak i nadmiar może być szkodliwy dla człowieka. Dlatego też warto zadbać o to, aby dostarczać swojemu organizmowi każdego dnia odpowiednią dawkę witaminy C. Dzięki niej będziemy mogli uchronić się przed przeziębianiami, zwiększymy swoją odporność, a także poprawimy kondycję skóry, włosów, czy paznokci. W aptekach dostępnych jest wiele różnych specyfików. My jednak wolimy dostarczać swojemu organizmowi witaminę C w naturalnej postaci. W wielu produktach występuje witamina C, warto zatem wiedzieć, które produkty powinny się znaleźć w Twoim jadłospisie i które mają najwięcej witaminy C.
Spis treści
Gdzie znajdziemy witaminę C?
Słysząc witamina C wielu osobom na myśl przychodzi oczywiście cytryna. Jednak niewiele osób jest świadoma tego, że istnieją inne produkty, które zawierają kilkunastokrotnie więcej witaminy C niż znana wszystkim cytryna. Niektóre produkty mogą być zaskoczeniem, dlatego tym bardziej warto zapoznać się z listą produktów, które zawierają najwięcej witaminy C. Kwas askorbinowy jest kluczowym składnikiem, aby ludzki organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Niestety organizm człowieka nie potrafi go wytworzyć, dlatego też należy zadbać o uzupełnienie poziomu witaminy C wzbogacając swoją dietę o odpowiednie produkty.
Właściwości witaminy C!
Witamina C dostarczana do naszego organizmu razem z naturalnymi produktami dużo lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje się stężenie terapeutyczne w organizmie. Dlatego też warto codzienny jadłospis uzupełnić o warzywa i owoce będące źródłem witaminy C. Warto wiedzieć o tym, że naturalnej witaminy C nie da się przedawkować. Dzięki niej organizm w pełni może wykorzystywać swoje właściwości, ponadto jest tania i co najważniejsze smaczna. Witaminę C można znaleźć zarówno w warzywach, owocach, ziołach, a także w mięsie, rybach i nabiale. Dlatego też warto wiedzieć, w których składnikach jest najwięcej witaminy C.
Stosując naturalną witaminę C trzeba pamiętać o jednym – witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego też podczas gotowania może dojść do jej strat. Ogólnie witamina C nie lubi żadnej obróbki termicznej. Najkorzystniejsze dla niej jest mrożenie i kiszenie.
Co zawiera i ma najwięcej witaminy C? 11 najlepszych źródeł witaminy C.
Witaminę C można znaleźć w wielu produktach, warto jednak wiedzieć, które produkty zawierają najwięcej witaminy C. Dzięki temu będzie można je wykorzystać podczas przygotowywania posiłków i dostarczyć swojemu organizmowi dużą dawkę witaminy C.
- Czarna porzeczka, z danych wynika, że w 100 g czarnej porzeczki znajduje się aż 182 mg witaminy C. Oczywiście najwięcej witaminy C można znaleźć w owocu zerwanym prosto z krzaka, jednak bardzo dużo witaminy C znajdzie się także w dżemach, sokach i nalewkach. Poza witaminą C czarna porzeczka jest bogata w witaminy z grupy B, prowitaminę A, a także kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, czy magnez.
- Papryka, zarówno słodka jak i ostra doda smaku nie jednej potrawie, a poza tym jest ona bogatym źródłem zdrowia. Najwięcej witaminy C zawiera jednak czerwona papryka. Papryka jest bogata w potas, wapń oraz polifenole. Warto uzupełnić swój jadłospis o ten produkt.
- Dzika róża, najczęściej można spotkać ją pod postacią nalewek i przetworów. Najwięcej witaminy mają dojrzałe owoce, dlatego też pozytywnie one wpływają na odporność. Poza witaminą C dzika róża jest bogata również w takie witaminy jak: A, E, B1, B2, K oraz flawonoidy, ksantofile i karotenoidy.
- Żurawina, w porównaniu do innych produktów w żurawinie znajduje się bardzo duża zawartość witaminy C. Poza tym, że zwiększa ona odporność to chroni również pęcherz moczowy i nerki. Żurawinę można spożywać na świeżo lub ususzoną.
- Natka pietruszki jest doskonałym dodatkiem do zup i innych potraw, a poza tym stanowi źródło witaminy C i karotenu. Jej spożywanie dobrze wpływa na kondycję skóry i wspomaga układ immunologiczny. Ponadto poprawia przemianę materii. Natka pietruszki jest doskonałym dodatkiem do koktajli i soków. Natka pietruszki jest bogata również w witaminę A i E.
- Kiwi ma słodko-kwaśny smak. Ten dość egzotyczny owoc jest doskonałym źródłem kwasu askorbinowego. Kiwi wspomaga zarówno odporność, zwalcza wiele infekcji i wpływa na poprawę samopoczucia. Kiwi mogą spożywać także cukrzycy, gdyż ma on niski indeks glikemiczny.
- Truskawki, kto nie lubi truskawek, niektórzy cały rok czekają na ten właśnie owoc. Truskawki są bogate w witaminę C, a także w kwas foliowy, czy magnez. Warto zatem wykorzystać okres kiedy są dostępne i włączyć je do swojej diety.
- Brokuł, kalafior, poza tym, że warzywa te zawierają dużą dawkę kwasu askorbinowego posiadają one jeszcze inne zalety. Brokuł zawiera sulforafon, dzięki czemu ma on właściwości antynowotworowe.
- Chrzan posiada niedużą kaloryczność i jest kwintesencją witaminy C. Korzeń o dość ostrym, charakterystycznym smaku zawiera także prowitaminę A, potas, żelazo, magnez i witaminy z grupy B.
- Brukselka, nie wszyscy za nią przepadają, może jednak przekonacie się do jedzenia brukselki jak będziecie wiedzieć, że zawiera ona duże ilości witaminy C, betakarotenu, a także witaminy z grupy B i kwas foliowy.
- Szpinak, posiada naprawdę duże ilości witaminy C, jak również żelaza. Co ważne szpinak posiada bardzo mało kalorii i praktycznie zero tłuszczu.
Gdzie występuje witamina B? Rodzaje witaminy B i występowanie w żywności
Wymienione wyżej produkty nie wyczerpują listy produktów bogatych w witaminę C. Lista jest bardzo długa. My wspomnieliśmy tylko o niektórych produktach, które posiadają duże ilości witaminy C, i które warto byłoby wprowadzić do swojej diety. Jeśli wymienionych wyżej produktów nie było w waszym jadłospisie, to teraz już wiecie co jeść, aby dostarczać swojemu organizmowi jak najwięcej witaminy C.
Masz pytania?
Masz jakieś pytania odnoszące się do przygotowanego poradnika? Masz problem? Potrzebujesz naszej pomocy lub wskazówki? Skorzystaj z dostępnych z opcji kontaktu z naszą redakcją: napisz do nas w komentarzu, korzystając z formularza poniżej, gdzie możesz uzyskać pomoc od innych użytkowników lub jednego z naszych redaktorów, lub wyślij do nas wiadomość!