
Ogranizm ludzki potrzebuje wielu witamin do prawidłowego działania wszystkich procesów w organizmie. Witaminy naturalnie występujące w żywności potrzebne są w bardzo małych ilościach dla różnych funkcji ciała, takich jak produkcja energii czy krwinek czerwonych. Nasz organizm potrzebuje 13 niezbędnych witamin, z czego aż osiem stanowią witaminy z grupy B. Jednak, gdzie występuje witamina B?
Witaminy te pomagają organizmowi w wykorzystaniu energii ze składników odżywczych takich jak białko, węglowodany i tłuszcze. Pozostałe odgrywają niezbędne funkcje w rozmnażaniu komórek, tworząc nowe DNA.
Spis treści
Rodzaje witaminy B:
- B 1 (tiaminy)
- B 2 ( ryboflawina )
- B 3 ( niacyna )
- B 5 ( kwas pantotenowy )
- B 6 ( pirydoksyna )
- B 7 ( biotyna )
- B 9 ( kwas foliowy )
- B 12 (kobalamina)
Gdzie występuje witamina B w żywności? W jakich produktach znajdziemy witaminy z grupy B (B12) ? Źródła witaminy B:
Witamina B w dużej ilości występuje naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego: wołowina, małże, indyk, ostrygi, kurczaki, pstrągi, łosoś, jaja i produkty mleczne. Dobrymi źródłami występowania witaminy B12 są wątroba, mięso, mleko, sery i jaja, prawie wszystko pochodzenia zwierzęcego.
Co powoduje niedobór witaminy B?
Niedobór witamin z grupy B jest najczęściej spotykany u osób starszych oraz wegan, których dieta w dużej mierze składa się z roślinnych produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa, fasola czy soja.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy B (B12) to zmęczenie, brak apetytu, utrata masy ciała, palpitacje serca, duszność, pogorszenie wzroku, blada skóra, gładki język i problemy psychiczne, takie jak depresja a także problemy z pamięcią.
Masz pytania?
Masz jakieś pytania odnoszące się do przygotowanego poradnika? Masz problem? Potrzebujesz naszej pomocy lub wskazówki? Skorzystaj z dostępnych z opcji kontaktu z naszą redakcją: napisz do nas w komentarzu, korzystając z formularza poniżej, gdzie możesz uzyskać pomoc od innych użytkowników lub jednego z naszych redaktorów, lub wyślij do nas wiadomość!