Co to jest Matcha?

0
co to jest matcha

Świat oszalał na jej punkcie, a właściwie co to jest Matcha?

Co to jest Matcha – to sproszkowana na puder zielona herbata, używana podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii picia herbaty. W kawiarniach podaje się matchę w kawie latte, a szefowie kuchni dodają ją do wszystkiego, od zup po czekoladowe ciasto. Sproszkowana intensywnie zielona herbata z Japonii to dziś obowiązkowy składnik diety zwolenników zdrowego życia. Podobno napój ten ma niezwykłe właściwości lecznicze, odprężające i odchudzające, jak twierdzą  uczeni z Cambridge czy ktoś taki.

Zalety herbatki:

  • Dodaje tę samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy
  • Działa odprężająco
  • Może chronić przed chorobami serca i nowotworami
  • Wpływa na poprawę metabolizmu, a co za tym idzie wspomaga odchudzanie
  • Usuwa toksyny z organizmu

Jak parzyć herbatę Matcha?

Do tradycyjnego sposobu potrzebne są odpowiednie akcesoria:

  • matchawan, czyli specjalna duża czarka (niewielkie naczynie w kształcie miseczki) używana do przygotowaniaherbaty matcha (ewentualnie można ją zastąpić zwykłą miseczką),
  • chashaku, czyli bambusowa łyżeczka do nakładania matchy (ewentualnie można ją zastąpić zwykłą łyżeczką),
  • chasen, czyli bambusowa miotełka do ubijania herbaty matcha, która wyglądem przypomina pędzel do nakładania kremu do golenia (można ją zastąpić elektrycznym lub ręcznym spieniaczem do mleka lub małą trzepaczką kuchenną),
  • sitko do przesiania matchy przed zaparzeniem (aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się grudek).

Płaską łyżeczkę matchy należy wsypać do miseczki, zalać 150-200 ml wody o temperaturze 70-80 st. C (nie wrzątkiem!), a następnie mieszać miotełką szybkimi ruchami do momentu rozpuszczenia się proszku i uzyskania na powierzchni herbaty pianki.

W domowych warunkach, najlepiej wsypać łyżeczkę od herbaty do kubka, zagotować wodę i po 5 minutach zalać kubek. Nie powinno się zalewać jej wrzątkiem bo będzie miała smak trawy.

Na bazie tego zielonego proszku można przygotować nie tylko herbatę, lecz także jogurty, smoothie, koktajle czy matcha latte, czyli herbatę matcha z mlekiem. Powstają z niego także torty, cista i inne słodkości. Matcha nadaje im nie tylko oryginalny wygląd, lecz także smak. Należy jednak mieć na uwadze, że dodanie do herbaty matcha innych składników osłabia jej dobroczynne działanie.

Gdzie można zdobyć tę sproszkowaną ambrozję?

Coraz częściej pojawiają się w herbaciarniach oraz sklepach ze zdrową żywnością, także internet jest dobrym źródłem. Tylko cena mniej zachęcająca.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here